Bygg en fiskestuga på tomten

Bor du i Dalarna, i närheten av något av landskapets goda fiskevatten? Har du plats på tomten för en byggnad till? Skulle du vilja ha en sidoinkomst, och har pengar du kan investera för detta? Då kan det vara en god idé att bygga ett attefallshus, och hyra ut det till turistande sportfiskare.

Varför inte bygga Attefallshus?

Sedan 2014 är det möjligt att bygga en komplementbyggnad med en byggnadsarea om upp till 25 kvadratmeter på sin tomt, utan bygglov. Byggnaden kan vara en komplementbostad, och det är möjligt att hyra ut sitt attefallshus, både för kortare och längre tid. Läs mer om reglerna för attefallshus på https://attefallshussollentuna.se/

Har du en tomt i närheten av exempelvis Barkensjöarna eller Siljan? Då kan ett attefallshus för sportfiskare, som du hyr ut på Blocket eller AirBnb, vara en bra inkomstkälla. Förvänta dig dock inte att du ska bli rik på detta, även om det kan bli en del pengar på sikt. Att uppföra ett attefallshus som ska användas som komplementbostad kostar nämligen en del, eftersom standarden ska vara densamma som i ett bostadshus. 

Kom ihåg att om du hyr ut huset måste du redovisa överskottet som inkomst av kapital, vilket Expressen påpekar. Om intäkterna blir lägre än 50 000 kronor om året behöver du dock inte skatta för dem. Mer om uthyrning finns att läsa på Skatteverkets webbplats. 

Räkna på ditt attefallshus

Hur mycket kostar det då att bygga ett attefallshus, och hur lång tid dröjer det innan du kan räkna hem investeringen? Priserna på attefallshus varierar stort, bl.a. beroende på vilken standard du väljer. Å andra sidan gör en högre standard att du kan ta ut en högre hyra. 

Gör inga glädjekalkyler när du räknar på vad som krävs för att du ska gå plus på ditt attefallshus. Kolla redan idag på uthyrningssajter för att se vad andra stugor i ditt utrymme hyrs ut för. Kommer din stuga att ha högre eller lägre standard? Det påverkar naturligtvis vilken hyra du kan ta ut. 
Vill du läsa mer om hur man kan tjäna pengar på att hyra ut sitt attefallshus?