Skicka vårdpersonal på fisketur?

Intresset för sportfiske är större än någonsin hemesteråret 2020, och vi kommer troligen att se många sportfiskare i Dalarna även i höst. Däremot kommer troligen få av dessa att arbeta inom vården. Vårdpersonalen går en hektisk höst till mötes. I vissa fall kan den bli lika hektiskt som våren.

Coronaviruset, även kallat covid-19 och SARS-CoV-2, påverkar det mesta detta år. Så även sportfisket. Hemester har blivit ett begrepp, och intresset för alla typer av friluftsliv har skjutit i höjden. Det märks inte minst vid populära sportfiskevatten, bland annat i Dalarna. 

Vilka är det då som är ute och fiskar? Det är framför allt personer som har kunna arbeta hemma under pandemin: jurister, marknadsförare, it-konsulter med flera. Däremot är det få läkare och sjuksköterskor som står i vadarstövlar i fiskevattnen. Varför inte? Är det någon yrkesgrupp som förtjänar att åka på fiskeresa så är det väl vårdpersonalen?

Vårdskulden och vårdpersonalen

Ingen yrkesgrupp i Sverige har påverkats så mycket av covid 19-pandemin som vårdpersonalen. De har arbetat långa skift, och dessvärre ser det inte ut att förbättras till hösten. För även om vi just nu ser att färre och färre smittade, och även om Folkhälsomyndigheten inte tror att vi kommer att se en andra våg i höst, har en s.k. vårdskuld byggts upp. 

Redan i juni rapporterade Svt att 70 000 operationer hade ställts in. Sedan den artikeln skrevs har antalet ökat ytterligare. Det är detta som är den s.k. vårdskulden. De läkare och sjuksköterskor som inte fått semester i sommar, p.g.a. Corona, kommer inte att få det i höst heller, p.g.a. Vårdskulden. Den som vill ha möjlighet att åka på fiskesemester får troligen säga upp sig, och söka sig till Vårdlänken eller något annat företag som hyr ut vårdpersonal.