Välkommen till Dalarnas sportfiske

För många svenskar är Dalarna som en liten oas. En plats att åka till då själen behöver lugn och ro. Sportfiske i Dalarna är mycket populärt och det är inte så konstigt. Landskapet som ligger mitt emellan Norrland och Mellansverige har källvattensjöar, tjärnar, älvar och åar.

Sportfiske i Dalarna ger tillgång till många arter

En viktig anledning till att många ser Dalarna som ett av de bästa valen för sportfiske är att landskapet har så gott om arter. Det enda du inte kan fiska är de arter som finns i kustens vatten för Dalarna har ingen kust.

I Dalarna kan du bland annat pyssla med:

  • Harrfiske
  • Gäddfiske
  • Fiske av öring och abborre
  • Rödingfiske

De nordligare delarna av landskapet domineras av fjäll. Där finns de vackra klara sjöarna som omges av myrar. Fisket blir en fantastisk naturupplevelse som kan vara särskilt intressant under årstider då vädret är stabilt.

Södra Dalarnas fiske på Siljan

Men södra Dalarna är inte mindre intressant för dig som är ute efter sportfiske i Dalarna. De fina dalgångarna har en god variation av sjöar och vattendrag. Här finns Siljan som har riktigt gott om mört, gädda och abborre. Sjön har också en hel del lake, braxen, id och löja.

Siljans vattensystem innefattar nio olika fiskevårdsområden. För att fiska här behöver du bara ett fiskekort som innefattar trolling och uttring på hela Siljan.

Dalälven bjuder på älvgädda

Dalälven ger möjlighet till sportfiske i Dalarna över hela länet. Den här älven har gott om biflöden och sjöar som kopplas ihop. Här kan du fiska efter älvgädda och njuta av storslagen natur. Det är inte ovanligt att folk som fiskar i detta område slår sina rekord med väldigt stora gäddor! Det går bra att fiska på Dalälven året runt. Och den här älven är känd för den typen av fisk som lockar sportfiskare från Sveriges alla hörn.

Fiskeupplevelsen i Dalarna

Beroende på säsong kan det vara mer eller mindre behagligt att ge sig ut på sportfiske i Dalarna. Det är viktigt att klä sig rätt för uppdraget. På somrarna är det sällan kallt men det kan regna en hel del. Vintrar kan bli kalla och blåsiga. 

När vattendragen fryser till går det att pimpla arter som öring, abborre och lake. Det kan ligga is på sjöar långt in i mars. Alla sjöar och tjärnar i länet innehållet inte gös och ädelfisk. Det kan vara smart att planera i god tid med tanke på vad som ska fiskas för att hitta rätt.

Fiska med fiskekort

Du måste ha fiskekort för sportfiske i Dalarna. Det är en regel som alltid gäller för fiske i sötvattendragen som finns i länet. När du köper kortet bör du ta reda på vilka områden som täcks av det. Förutom sjöar kan det vara så att kortet även täcker utvalda åar och bäckar.

Att det krävs kort är inte alltid samma sak som att du måste betala för att få fiska. Det finns vattensystem där det är gratis att fiska men där det ändå krävs tillstånd för att få vistas med fiskeutrustningen aktiv.